Una feina estable amb el suport del Programa Làbora després de fugir de la violència a El Salvador: la història de la Mireya

La Mireya Argueta ha aconseguit una feina a supermercats Lidl aquest mes de novembre amb l’orientació del Programa Làbora. Ens ha explicat per què va fugir d’El Salvador i va arribar a Barcelona i quins problemes ha hagut de superar. Us ho resumim en aquest article. “Si la vida te da limones, haz limonada… Eso es lo que hice”.

“Tenía una carrera exitosa en una gran corporación del sistema de ahorro para pensiones en mi país de origen, El Salvador” ens explica la Mireya Argueta, que es va llicenciar en administració d’empreses l’any 2017. Però es va veure obligada a “dejarlo todo” i fugir del país amb la seva filla de 10 anys i embarassada de set mesos.

El motiu per deixar El Salvador va ser la violència al país i que membres d’una “pandilla” amenaçaven la seva família i li exigien una quota de diners a finals de mes. “Cogí mi maleta y me vine a Europa sin pensar en nada más que salvaguardar mi vida y la de mis hijas”.

Després d’anar a Itàlia, on comptava amb amics, va decidir instal·lar-se a Barcelona, on va néixer la seva filla petita. I després de moltes dificultats, de buscar ajuts econòmics i menjar va arribar als serveis socials de la Barceloneta. També va aconseguir llogar un pis per a ella i les seves filles invertint tot el que tenia per pagar els dos mesos per endavant que li demanaven, la fiança i despeses administratives.

“Sin papeles y sin dinero empecé a trabajar en situación irregular, en negro… Hacía horas de limpieza, canguro, paseaba perros… Se me hacía casi imposible reunir el alquiler pero poco a poco iba tirando…”

Va assabentar-se que podia demanar asil humanitari per la seva situació a El Salvador i va aconseguir regularitzar la seva situació i aconseguir permís de treball.

“Eines per aconseguir una feina”

Als serveis socials de la Barceloneta la seva assistenta social li va parlar del Programa Làbora i la va derivar perquè li donessin eines i acompanyament per aconseguir una feina.

Així va ser com va contactar amb la Natàlia Castán, orientadora del Programa Làbora al Punt Làbora de Ciutat Vella. “Ella me enseñó a adaptar mi CV y encontrar habilidades y conocimientos que me pudieran servir para buscar empleo aquí en Barcelona”.

“Ya siendo atendida por el Programa Làbora me salió un trabajo en una franquicia. Las condiciones laborales no eran las más deseadas pero agradecía a la vida un empleo y que al final de mes iba a tener una paga segura. Natàlia del Programa Làbora me asesoró cuando me entregaron el contrato”, comenta.

“Trabajé durante un mes pero no me pagaron puntualmente y justo entonces Natàlia me dio la buena noticia de que había una vacante en Caprabo Eroski y envió mi CV. Me contrataron de inmediato 30 horas semanales durante 3 meses. Al final estuve 6 meses en horarios de noche y en una entrevista de seguimiento con Natàlia le dije que el salario no me alcanzaba y que me interesaría más un trabajo parcial durante el día”.

La Natàlia es va assabentar que obririen un supermercat Lidl a prop de casa seva i li va proposar aplicar a l’oferta de feina. “No sabía ni cómo ir vestida a la entrevista ni qué decir y desde el Programa Làbora me derivaron a la Fundación Quiero Trabajo, donde te hacen una entrevista simulada y te preparan desde qué responder a las preguntas hasta cómo ir vestida y te ayudan con tu imagen. Me regalaron los zapatos, accesorios, ropa y cartera, todo un conjunto para sentirte segura y capaz de que eres la idónea para ese puesto”.

“Toda esta ayuda no fue en vano, ya que cuando fui a la entrevista lo conseguí. Una vez más con la ayuda de Natàlia y el Programa Làbora, aclaré mis ideas y después de poner en una balanza los pros y los contras decidí agradecer por todo y renunciar a Caprabo”.

“Hoy en día me siento plena y feliz, Lidl me hizo un contrato de 40 horas, y con horarios flexibles que si bien es cierto son rotativos, me permiten llevar mi vida como profesional, como madre, como mujer”.

La Mireya conclou que “El Programa Làbora ayudó a ordenar mis ideas, a saber qué quiero y que, a pesar de las grandes dificultades, éstas también son grandes posibilidades de crecimiento y de éxito. No me da vergüenza contar mi historia, ya que quiero hacer algo con significado, quiero dejar huella, quiero darle un rayito de esperanza para todas aquellas personas que están en la búsqueda continua de trabajo, que sí se puede conseguir un trabajo digno”.

 

El Centre Especial de Treball Mansol Projectes, vinculat a la Fundació Acollida i Esperança, forma part del Programa Làbora. 

El Programa Làbora és un projecte de cooperació publicosocial liderat per l’Ajuntament de Barcelona, juntament amb Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), la Federació d’Empreses d’Inserció de Catalunya (FEICAT) i la Creu Roja.