El futbol, una eina més d’integració per l’Alfa fora l’horari laboral

L’Alfa, treballador de Mansol des de l’any 2014, fa dos anys que ha començat a jugar al Programa Sènior de la Fundació Brafa, dedicada a l’esport formatiu i també a l’atenció de persones en risc d’exclusió social.

La Fundació Brafa, educació i integració a través de l’esport

La Fundació Brafa té com a finalitat contribuir a difondre a la societat, i principalment als més joves, els valors de l’esport. Tal com expressen a la seva web: “Entenem que l’activitat esportiva ha d’ajudar a desenvolupar tant les qualitats físiques com les humanes dels joves esportistes. Per aquest motiu procurem atendre de forma individualitzada a cadascun dels alumnes.”

Si bé l’escola esportiva és la seva activitat tradicional, a 2020 van crear el Programa Spes, per donar l’oportunitat de fer esport a persones aturades o en situació d’exclusió social.

En concret, segons dades de la memòria 2023-24 de Brafa, al Programa Spes hi ha hagut 265 participants des de 2020. Un 15% de les persones beneficiàries han sigut persones sense sostre i el 100% estan en situació d’exclusió.

A Brafa també lloguen instal·lacions esportives i organitzen lligues de futbol sala, futbol 7 i futbol per a majors de 30 anys. En aquesta fundació es desenvolupa una labor social i educativa amb un impacte real en la seva àrea d’influència.

L’escola està situada entre els barris de Roquetes, Guineueta, Verdum i Canyelles, a Nou Barris, el districte de Barcelona amb la renda familiar més baixa i que ha patit especialment els efectes de la pandèmia: “Des del començament de la nostra història, la nostra missió ha estat ajudar i educar a la gent jove a través de l’esport, i especialment en aquells barris de gent més desfavorida. Per aquest motiu, Brafa va començar a La Bordeta i quan ens vam veure obligats a traslladar-nos vam triar Roquetes.” – ens comparteix, Jesús María Vila, director de comunicació de Brafa.

La millora mental i física de l’Alfa, treballador de Mansol

L’Alfa fa quasi 10 anys que treballa al nostre Centre Especial de Treball de Badalona. Des de 2022 participa a una activitat per a majors de 30 anys de Brafa: “Sempre havia jugat a futbol, és el meu esport preferit i em va semblar una oportunitat molt bona.

Aquest període l’ha ajudat a molts nivells, tant físic, mental com socialment: “Des del principi fins ara em noto molt millor i m’estic recuperant a nivell físic.”- ens comparteix. “He conegut gent nova i l’ambient és molt bo. Ens ajuda a desconnectar i no pensar. Em sento més tranquil i estable quan faig esport.” – recalca l’Alfa.

En Roque també aprofita l’experiència del Programa Spes de Brafa

El Programa Spes, del llatí esperança, va néixer amb la voluntat d’ajudar a persones en situació d’atur o d’exclusió social mitjançant la pràctica saludable de l’esport i l’acompanyament personal per ajudar-los a millor la seva qualitat de vida. “Aportant calidesa humana millorem la seva qualitat de vida, proporcionem respecte i reconeixement a través d’un entorn on poden tornar a sentir-se de nou éssers humans i persones.” – ens confirma el Roger Pasola, director del Programa Spes.

En aquest programa, voluntari i gratuït, hi va participar en Roque, treballador de Mansol i ex resident de Can Banús: “És una bona escola de futbol. Vaig estar uns mesos fins que l’horari m’ho permetia. Em donava molta satisfacció competir i jugar a futbol, ja que m’agrada més practicar-lo que veure’l.

El Jesús María, director de comunicació de Brafa afegeix: “A Brafa volem que l’esport en general, i el futbol en particular, tinguin un efecte i un impacte positiu en les persones. En el cas dels participants en el Programa Spes és molt evident veure com una estona d’esport els ajuda a deixar de banda temporalment tots els problemes i preocupacions per gaudir del futbol.”

Moltes gràcies Fundació Brafa per la vostra acció social i ajudar a treballadors com l’Alfa o el Roque a gaudir dels moments d’oci d’una manera molt saludable i inclusiva.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.